2011. április 4., hétfő

Kora tavaszi növények a Cserna völgyében

Hétvégén a Herkulesfürdő melletti Cserna patak völgyében túráztunk és növényeket fotóztunk. Meglepő volt, hogy alig tavaszodik, egyedül a kakasmandikó virágzott már el a napsütötte hegyoldalban. 
Túránk fő célja a füles kankalin fotózása lett volna, amely a bánsági flóra egyik legértékesebb veszélyeztetett növénye. 
Az idei hosszú tél után, április első hétvégéjén csalódottan nyugtáztuk, hogy túl korán jöttünk. A tőlevélrózsákból még nem bújtak elő a virágok. Egyetlen virágos füles kankalinra sikerült bukkanni hosszas nézelődés után, de az is nagyon keveset mutatott meg szépségéből, ezért egy előző évi fotót teszünk most fel róla. Kárpótlásul sok más érdekes tavaszi növény fotózásával zártuk túránkat. 


  Füles kankalin (Primula auricula)

A füles vagy cifra kankalin kizárólag a Kárpát-medencében élő jégkorszaki maradványfaj. Hűvös, árnyékos, meredek sziklás mészkőszurdokok védettségében él. Április-májusban virágzik. Veszélyeztetett!

 Nemes májvirág (Hepatica nobilis)  

A nemes májvirág március-áprilisban virágzik domb-és hegyvidéki tölgyesekben és bükkösökben. Nevét gyógyhatásáról kaphatta, máj- és epepanaszok esetén akalmazták régen.

 Vöröslő hunyor (Helleborus purpurascens)

A vöröslő hunyor könnyen felismerhető vöröses-zöldes virágairól. A hunyorfélék mérgező anyagokat tartalmaznak, a szívgyógyszerrel azonos hatású helleborint is, amelyeket a gyógyászatban hasznosítanak.

 Tavaszi kankalin (Primula veris)

A tavaszi kankalin réteken, napos erdőkben tömegesen virít áprilisban.

 Lónyelvű csodabogyó (Ruscus hypoglossum) virágai

A csodabogyók bükkösökben, karsztbokorerdőkben növő örökzöldek. Érdekes növények, hiszen megvastagodott levélszerű részeik valójában szárak. Az igazi levelek pikkelyszerűek, tövükben helyezkednek el  az apró virágok.

Farkasboroszlán (Daphne mezereum)

A farkasboroszlán ritkás ágú, kisméretű lombhullató cserje. Illatos virágai már március elején megjelennek.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése