2011. augusztus 19., péntek

Réti kardvirág

A réti kardvirág (Gladiolus imbricatus) Romániában ritka és védett növényfaj, rajta van a vörös listán, de állománya nincs felmérve.


A Ruszka hegység északi oldalán (Temes megyében), egy domboldali legelő szélén, Poieni közelében találtunk pár virágzó példányt idén, július elején. Egy pásztorfiú a közelben legeltette tehenét.
A hely, ahol rátaláltuk, egy hegyektől eléggé elzárt völgy közelében van, ahol egész évben nagyon csapadékos mikroklíma alakult ki.

 Pásztorfiú a kardvirágos réten

A réti kardvirág (Gladiolus imbricatus) a nősziromfélék (Iridaceae) családjába tartozó kardvirág (Gladiolus) nemzetség egyik faja. A rostos hártyákba burkolózó, gumószerű hagymából növő szára 30-90 cm magas. 1-2 cm széles levelei szálasak. Az alsó levél tompa csúcsú. A június-júliusban (más források szerint május-júliusban) nyíló, bíborvörös, 2.5-3.5 cm nagyságú virágai a szár csúcsán egyoldalra néző fürtben állnak, számuk ötnél több, sokszor a tízet is meghaladja. A virág mellett álló hosszabbik buroklevél rendesen rövidebb a lepel felénél. Toktermései tojásdadok, hosszúságuk körülbelül másfélszerese szélességüknek. 


















Réti kardvirág (Gladiolus imbricatus)

Kivadult kerti rokonaitól kisebb és bíborvörös virágaiban különbözik. A fokozottan védett mocsári kardvirágtól (Gladiolus palustris) toktermésének alakja, alsó levelének csúcsa, nagyobb virág melletti buroklevelének hosszúsága és általában nagyobb számú virágai segítségével különböztethetjük meg. (Forrás: Wikipedia)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése