2013. november 3., vasárnap

A nagy őzláb és társai


Ha őszi gombászásra vagy akár egy sétára indulunk a közeli Vadászerdőbe, valószínűleg találkozunk az egyik legnagyobb méretű ehető gombánkkal, a nagy őzlábbal.
A nagy őzlábgomba az egyik legismertebb ehető gombánk, amely nevét őzbundaszerű kalapbőréről kapta.
Elsősorban nagy termetéről, jellegzetes kalapszínéről, tologatható, lágy gyűrűjéről ismerhető fel. Tönkje elérheti a 40 cm-t is, a kalap átmérője is 30-40 cm lehet. A fiatal példányok kalapjai dobverőhöz hasonlóak.



Nagy őzlábgomba (Macrolepiota procera)

Erdőszéleken, ritkás, világos erdőkben, de a lomberdők mélyén is találkozhatunk ezzel a termetes gombával.
A fiatal, dobverőhöz hasonló kalapok igazi csemegék, a kifejlődött példányokat főleg rántva fogyasztják. Májustól novemberig terem.



A nagy őzlábat nemigen téveszthetjük össze más fajjal, ha valamennyit is konyítunk a gombákhoz. Azonban van egy pár őzlábfaj, amelyek hasonlítanak a nagy őzlábgombához és ugyanott fordulnak elő. Fontos, hogy ismerjük a nagy őzláb rokonait is. Ezek fogjuk a továbbiakban bemutatni. A gombákat a Vadászerdőben fotóztuk.

A piruló őzláb nagyon hasonlít előző rokonához, termetre azonban valamivel kisebb, tönkje max. 12 cm, kalapját sok barna pikkely borítja. A kalap idősebb állapotban is töbnyire félgömb alakú. Jellegzetessége, hogy húsa érintésre, törésre vagy kapargatásra gyorsan narancsvörösre változik. Ízletes, ehető gombafaj.


 Piruló őzláb (Macrolepiota rhacodes)

A tüskés őzlábgomba kalapja idősebb példányokon lapos, rozsdás színű felszínét sötétbarna tüskeszerű pikkelyek borítják. A hús szaga és íze kellemetlen, nem fogyasztható.

Tüskés őzlábgomba (Lepiota aspera)

A büdös őzlábgomba elég gyakori faj, minden erdőtípusban előfordul. Csoportokban nő májustól novemberig. Valamivel kisebb termetű rokonainál, de könnyen megtévesztheti a kevés tapasztalattal rendelkező gombagyűjtőt. Ismertetőbélyege, hogy a kalap közepe sötétebb barna, kiemelkedik és púpos marad idősebb példányoknál is. A gombahús büdös, nem fogyasztható. 
























                                                     Büdös őzlábgomba (Lepiota cristata)

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése